dijalozi

28.01.2012., subota

Vegetarijanski fundamentalizam


Kak se veli, grijeh ne ulazi u usta, nego izlazi iz usta.

Mario: Kaj misliš o vegetarijanstvu?

Goga: Pa moj stav o vegetarijanstvu je jako jednostavan, tko voli nek izvoli. No, ne sviđa mi se to što neki vegetarijanci ističu to svoje opredjeljenje pljuvanjem po svima nama ostalima koji tako ispadamo divljaci, necivilizirani i nehumani jer jedemo meso. Ne sviđa mi se to njihovo gađenje prema mesu. Kao, to je bilo živo biće, a ljudi krvoloci ubijaju samo da bi zadovoljili svoje prehrambene potrebe. No ako ćemo tako i sve one biljke koje oni jedu je netko morao počupat s neke livade, ubrat s nekog drveta i preradit ili pak ne? Jednoj prekrasnoj cvjetači ubili su dušu, di je tu humanost?

Mario: Pa, argument je da biljke ne osjećaju bol, ne pate, jer nemaju živčani sustav.

Goga: Ali su žive. Ok, ne vide im se suze kad plaču, ali bogme se ne vide ni onom pajceku.

Mario: Da, ali pajcek ipak cvili. Ali naravno, nema života bez oduzimanja života, bez smrti, sve je hrana nečemu ili nekome drugom, samo je stvar izbora kojim ćemo se živim bićima hraniti, odnosno što u svom umu smatramo da je moralno ispravno što se tiče prehrane. Nažalost, ili nasreću, mi smo jedina bića koja svaki segment svog života stavljamo pod moralnu lupu, majmun sigurno neće razmišljat o tome što je moralno ili nemoralno pojesti.

Goga: No dobro, izabrali smo. Ja sam izabrala jesti meso, ali nikad mi nije palo na pamet nekog vegetarijanca podcjenjivat zato što je vegetarijanac i na osnovu toga mu dijelit lekcije, dok sam od nekih vegetarijanaca bogme doživjela suprotno. Nedavno smo bili kod frendice na ručku povodom njenog roćkasa i u društvu je bio vegetrijanac. Naravno, ona je pripremila posebnu hranu za njega. I sve ok, mi smo jeli svoju patkicu, a on svoje bilje. Kada je domaćin ponudio prirodan sok cjeđenih naranči i grejpa, ono što mi se nikako nije svidjelo, vegetarijanac ga je glasno podsjetio nek svakako opere ruke, halo, to mi je već onako, jako nisko.

Mario: Zakaj je trebal prat ruke, zbog toga kaj je prije diral meso?

Goga: Pa da. A voće je ručno cijedio za sok.

Mario: Mislim, ok, oprat ruke, ali ne moraš zato galamit :).

Goga: Na to sam ga ja zezala kak bi se ljubio s curom koja je jela meso. Eeee, to je malo drukčije i to spada u skroz prihvatljivo :).

Mario: Fundamentalizam. Nije vjerski, ali je vegetarijanski :). Svaka čast na izboru, ne jedeš meso, skidam kapu, i nadasve poštujem, ali pusti brate nas krvoloke da to i budemo, poštuj i ti naš izbor i ne osuđuj nas. Mislim ono, daj osudi Eskime kaj su mesožderi jer u svojoj okolini niti nemaju kaj drugo jesti.

Goga: Upravo tako. I onda ono nametanje krivnje, kao mi mesožderi smo bezosjećajna bića koja su spremna ubijat životinje, prljat ruke krvlju i onda se odjednom to povezuje i uspoređuje s tim kako smo time spremni dići ruku i na ljudsko biće. Mislim, to mi je zbilja fuj.

Mario: Istina, ako sam između ostalog za hranu izabrao i meso, to ne znači da sam bezosjećajan i time spreman nauditi drugom ljudskom biću. A ako si "prosvjetljen", pa ne jedeš meso, onda obuzdaj i svoj ego, ne postavljaj se svojom umišljenom vrijednošću iznad nas krvoloka jer zbog tog svog izbora nisi vrijedniji od drugih, umrijet ćeš i postat ćeš i ti hrana crvima kao i svi mi ostali. Moja je kuma vegetarijanka i njoj nikada nije palo na pamet da proziva ili osuđuje na bilo koji način nas krvoloke, i svaka joj čast zbog toga, ona živi sa svojim izborom koji je poštivan od strane okoline i ona poštuje izbor drugih, bez bilo kakvog spočitavanja, ili potrebe da objašnjava zašto je vegetarijanstvo „dobro“, a mesožderstvo „loše“.

Goga: I moja sestrična. Rijetko dođe k nama jer živi u Kanadi, ali i kad dođe ona to zbilja nikad ne ističe, a s obzirom da znamo, mama se uvijek potrudi nešto pripremit kaj ona jede i sve 5, ali ona ne inzistira na tome i ne predbacuje. Ono, znalo mi se desit kad se organizira neki ručak ili nešto, joj jel ste mislili na vegetarijance, pa ak smo ih mislili zvat onda naravno da se misli na njih, ali čemu to dodatno isticat. U svemu tome bit je u poštivanju izbora, kakav god on bio, ne poštujem li tuđi izbor kako mogu očekivati da će neko poštivati moj.

Mario: To je to, jedite kaj hoćete i ne osuđujte druge kaj jedu ono kaj vi mislite da ne bi trebali jesti.





- 14:11 - Komentari (22) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< siječanj, 2012 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga

'KO VOLI NEK' IZVOLI